אירועים בברצלונה – יש לי יום יום חג לחגוג את החיים
בברצלונה (ובספרד כולה) נדמה כאילו שכשאלוהים חילק את החגים והמועדים, הספרדים עמדו ראשונים בתור (וכשהוא חילק חריצות אז הם בדיוק נכנסו לבר השכונתי לבירה).
מה אני אגיד לכם יש כאן כל כך הרבה חגים שזה באמת מרשים. אם נחבר את החגים שלנו ושלהם, בואו נגיד שנשארו לי מעט מאוד ימי חול בלוח השנה. הכנתי לכם רשימה מרשימה של אירועים בברצלונה – ביניהם חגים, מועדים ופסטיבלים שונים.
לא פעם שמעתי את המשפט "אני עובד בשביל לחיות ולא חי בשביל לעבוד" וזה לא שהם לא עובדים, הם כן אבל העבודה אף פעם לא תבוא על חשבון משהו אחר. לא פעם התארחתי בארוחת הצהרים של יום ראשון שהחלה בשעה שתיים והסתיימה בשש, כאילו מושג הזמן לא קיים ואגב ארוחה, כל ארוחה מלווה ביין, בירה, קאווה ועוד מגוון משקאות.
אז מה יש לנו:
יש לנו חגים שנוהגים בכל המדינה – Festivo nacional ,ישנם חגים הנערכים רק בקהילה אוטונומית מסויימת – Festivo autonómico, ישנם חגים הנערכים רק בעיר מסוימת – Festivo local. ישנם חגים אשר תבחינו בהם ויש כאלו שלא, ישנם חגים שבהם פתוחות החנויות וכאלה שהן סגורות ועוד ועוד ועוד…
מה לעשות, כנראה שהקלישאה על כך שהספרדים הם אנשים שאוהבים את החיים הטובים, היא נכונה!!!
אז נכון שבהתחלה הגישה המקומית גרמה לי לפעמים לרצות לתלוש שערה שערה מהראש עד שהבנתי שזה לא בכוונה – זה פשוט לא מעניין אותם . בסופו של יום אי אפשר לא להתאהב בהם וככל שעובר הזמן מבינים שבעצם אין מה למהר וצריך פשוט להנות מהחיים… קצת מעורר קנאה לא חושבים??
אירועים בברצלונה דצמבר – ינואר

El DÍA DE CONSTITUCIÓN ESPAÑOLA – יום החוקה הספרדית
6/12
אחרי כמעט 40 שנות דיקטטורה ספרד הופכת להיות דמוקרטיה ומחוקקת חוקה.
זהו יום חג בכל ספרד אך בקאטלוניה כמעט ולא יורגש.
החנויות פתוחות וגם המוזיאונים.
חג המולד
25-26/12
אם יש חג שעושה לי חשק להתנצר זה החג הזה. בואו נודה בזה, האורות, עציי האשוח, הקישוטים, המתנות,הממתקים, אווירת החג המדבקת, האורות וכל השאר. אם אתם מתכננים חופשה בברצלונה או בכלל בספרד חשוב לדעת שאלו הם תאריכים בהם החנויות, בתי קפה, אטרקציות, מוזאונים וכו..יהיו סגורים או לפחות חלקם.
ערב חג המולד (nochebuena) חל ב-24 לדצמבר והוא החג הכי חשוב בנצרות והוא מציין את לידתו של ישוע הנצרתי, לידתו היא הגשמה של הנבואות אשר על פיהן הוא משיח בן דוד אשר יגאל אותנו מחטאנו.
זהו חג מאוד משפחתי והוא מאוד מורגש ברחובות העיר. בערב חנויות נסגרות מוקדם מהרגיל וכולם ממהרים לבתים לארוחת החג העשירה, בקטאלוניה בתום הארוחה התאספו בני המשפחה ובעיקר הילדים סביב בול העץ שנקרא CAGA TIO (זה הנראה בתמונה), החובש לו את הכובע הקאטלני המסורתי. לבול העץ הם דאגו וטיפחו ואף כיסו בשמיכה במשך ימים רבים לפני תחילת החג ואז בערב החג ברגע שמתנגן לו השיר של CAGA TIO יתחילו הילדים בעזרת מקל "לטפוח" על גבו ואז מתחת לשמיכה לפתע ימצאו ממתקים.
הערב נמשך לתוך הלילה, בדרך כלל בבילוי עם חברים. למחרת פותחים את המתנות, אוכלים, שותים ונשארים בחיק המשפחה.
חשוב לציין בקטאלוניה וברוב ספרד חוגגים את Reyes (חג שלושת המלכים) בחג זה המתנות תהינה גדולות יותר.
עוד פרט חשוב הוא שבקטאלוניה החג אורך יום אחד יותר בגלל SANT ESTEBAN הנחגג ב-26 לדצמבר, אז שוב נאספים סביב השולחן כאשר המנה הידועה שתהיה פה על כל שולחן הם ה- CANNALONES, מעין צינורות של פסטה ממולאים בשר ועליהם רוטב בשמל, כל זה הולך לתנור.
ישנן משפחות כאן שסנט אסטבן הוא יום חשוב יותר עבורן יותר מ- NOCHEBUENA.
ב-25 וה-26 בדצמבר הכל סגור.
Año nuevo – ערב השנה החדשה
1/1 יום חג ציבורי, הרחובות שוממים ואם תראו אנשים ברחוב בשעות הבוקר, סביר להניח שהם ערים מהלילה.
החגיגות מתחילות בליל ה-31 בדצמבר, בארוחה חגיגית שלאחריה מתיישבים כולם מול הטלויזיה וצופים במשדר הטלויזיה הידוע בפלזה דל סול במדריד עם 12 ענבים וסופרים את 12 השניות לפני חצות. מי שמצליח לאכול את כל 12 הענבים (לא משימה פשוטה, מניסיון) מובטחת שנה עם הרבה מזל. כאשר מצלצל השעון חצות מתחילות החגיגות, ונהרות של קאווה מלווים את הלילה.
בברצלונה החגיגות נערכות ב-PLAZA ESPAÑA.
Reyes – חג שלושת המלכים (אמגושים בעברית)
זהו חג מקסים, במיוחד לילדים, הוא מתחיל בערב ה-5/1 וב-6/1 זה יום החג עצמו.
הגעתם של המלכים מוזכרת רק בבשורה על פי מתי, על פי המסורת הם היו אסטרטלוגים, קוסמים, אשר הגיעו מהמזרח רכובים על גמלים, עקבו אחרי כוכב בית לחם על מנת להשתחוות "למלך היהודים" לאחר לידתו ולהביא עימם מנחות.
ב-5/1 החגיגות מתחילות בשש בערב עם תהלוכה ענקית (la cabalgata) בה שלושת המלכים מככבים רכובים על גמלים ומחלקים לילדים ממתקים. מסלול התהלוכה מפורסם כמה חודשים מראש ומשפחות שלמות הולכות לראות אותה. התהלוכה מרשימה במיוחד ואם אתם נמצאים בעיר בתאריכים הללו, אני מאוד ממליצה לצפות בה בהחלט חוויה יוצאת דופן.
לפני החג כותבים הילדים בספרד למלכים מכתב, בו הם מבקשים מתנות אותן הם יקבלו יום למחרת בבוקר, מנהג נוסף הוא לאכול את העוגה המסורתית בה מסתתרת דמות של מלך או כתר קטן ומי שיקבל את חתיכת העוגה עם הדמות – הוא המלך או המלכה!
אבל אולי הדבר הכי חשוב בחג שיום למחרת מתחילים הסיילים! והעובדה שהילדים חוזרים לבית הספר אחרי שבועים וחצי של חופש!
יש לציין שחג זה לא נחגג בכל העולם הנוצרי.
1/6 יום חג ציבורי בכל ספרד.
אירועים וחגים בברצלונה בפבואר

Las fiestas de Santa Eulàlia
תאריך: לרוב ב-12/2
לפני שהרומאים קיבלו על עצמם את הנצרות הם היו עובדי אלילים פאגנים לכן הרבה מנהגים, סמלים, דימויים וחגים בנצרות מקורם בעולם הפאגני. כמו כן, מספר האגדות רב כמספר הקדושים אם לא יותר.
ולמה אני מספרת לכם את כל זה? כי חג זה הוא חג דתי ומאחוריו מסתתר סיפור אגדה קסום על ילדה קטנה בשם אאולליה אשר קבורה בקתדרלה של העיר ברצלונה והפכה להיות הפטרונה של העיר וכמובן לאחר מותה גם קדושה מעונה. ברחבת הקתדרלה יתקיימו הופעות שונות אותן מממנת העירייה (לא של אומנים ידועים כמו של חגיגות המרסה). מה שיותר מעניין הוא שמאחר וזה חג דתי כל החגיגות המסורתיות נערכות כמו ריקוד הסרדנה, המגדלים האנושיים, "הענקים" וכו'. בתמונה תוכלו לראות את לאיה קיצור של אאולליה כבובה ענקית.
בנוסף, מתקיים במקביל בעיר אירוע הנקרא "חג האורות" LLUM BCN, מופעי אומנות חזותיים באמצעות האור.
החגיגות נערכות ברובע הגוטי וחג האורות לדוגמא השנה (2019) נערך בשכונת PUEBLO NOU.
למידע נוסף:
https://www-lameva.barcelona.cat/santaeulalia/es/santa-eulalia
מה קורה במרץ?
BARCELONA MARATHON
בנוסף לכל החגים מהרגע שהאביב מתחיל (אפילו קצת לפני) ועד חורף כל סוף שבוע מתקיימים אין סוף אירועים אשר לא פעם "משתקים" את מרכז העיר. מרתון ברצלונה הוא אחד מהם.
באותו יום המטרו עובד, אך הרבה מאוד אוטובוסים משנים את מסלולם בעקבות המרתון והכי חשוב האוטובוסים A1 ,A2 (לשדה התעופה) אינם יוצאים מכיכר קטלוניה.
מסלול המרתון מתחיל בסמוך לכיכר אספנייה.
לפרטים נוספים:
https://www.zurichmaratobarcelona.es/version_movil/es
http://www.aerobusbcn.com/ca/terminal-1
BRUNCH IN THE PARK & BRUNCH IN THE CITY
בראנץ בפארק והעיר זו דוגמא נפלאה לאירוע מגניב שמתרחש החל ממרץ ועד סוף הקיץ.
חובבי המוזיקה האלקטרונית מתקבצים להם בימי ראשון למסיבה גדולה תחת כיפת השמיים ואני תמיד אבל תמיד בעד לבלות במקום פתוח מאשר סגור.
מאחר והאירועים מתקיימים במקומות שונים בהתאם לאירוע, בפארק או בעיר, הרי לכם האתר הרישמי ע"מ שתוכלו להתעדכן בליינאפ ,מיקום וכו'.
http://barcelona.brunch-in.com/park/
אירועים בברצלונה אפריל – מאי

SEMANA SANTA – חג פסחא
אני לא יודעת אם אתם יודעים, אבל ספרד היא מדינה נוצרית קטולית בכל רמ"ח איבריה.
פסחא הוא אחד החגים הכי חשובים בעולם הנוצרי ומן הסתם נחגג בכל ספרד דהינו FIESTA NACIONAL.
"השבוע הקדוש" הינו השבוע האחרון בארבעים ימי התענית שלפני החג עצמו, אשר מתחילים ביום רביעי של האפר.
החג למעשה משחזר את השבוע האחרון בחייו של ישוע הנצרתי אשר מסתיים ביום ראשון, חג הפסחא עצמו שמסמל את תחייתו של ישוע.
להלן הימים החשובים בשבוע זה:
החג מתחיל ביום ראשון של הדקלים – אשר מסמל את כניסתו של ישוע הנצרתי לירושלים דרך שער הרחמים ואנשי העיר ניפנפו לו בכפות תמרים. לכן בכל ספרד מוצבים דוכנים אשר מוכרים כפות דקלים קשורים בצורות שונות איתם הם ילכו לכנסייה באותו היום.
יום חמישי הגדול – מסמל את הסעודה האחרונה. ביום זה מתקיימת מיסת הסעודה.
יום שישי הטוב- Viernes Santo – אחד הימים הכי חשובים בעולם הנוצרי יום שבו נערכות תהלוכות חג הפסחא (Procesión). בירושלים הן נערכות ב"ויה דולורוזה", דרך היסורים, התהלוכות עוברות ברחובות המתקשטים לכבוד האירוע והן כוללות נסורת צבעונית, פרחים ואיקונות (פסלים בדמותם של יהושוע ומרים).
יום שבת השקט – יום מנוחה המסמל את מנוחתו של יהושוע בקבר. ביום זה מסתיימים 40 ימי התענית.
יום ראשון – יום החג עצמו, אך בחלקים מסויימים בספרד בניהם נכללת קטלוניה, גם יום למחרת (יום שני) הוא יום חג.
יום שני של פסחא – lunes de pascua – הנקרא כאן "לה מונה" שבו אוכלים יחד בחיק המשפחה את העוגה המסורתית עם שוקולד וביצה קשה או ביצה משוקולד (לכל קהילה אוטונומית יש את הגירסה שלה). למה ביצה?
הרבה לפני הרומאים היה זה סמל לפיריון. בתקופת הרומאים היתה נאכלת הביצה מבושלת בתקופת האביב, אך בנצרות היא מסמלת התחדשות כשם שישוע הנצרתי קם לתחייה.
לסיכום: יום שישי חנויות סגורות, אך מוזיאונים פתוחים.
ראשון ושני חנויות סגורות, מוזיאונים פתוחים (חלקם עד 14:00)

סנט ג'ורדי
בוודאי שמעתם לא פעם סיפור אגדה על דרקון ונסיכה. יש לא מעט כאלה בעולם המערבי, יש הטוענים שמקור כולם הוא בסיפור האגדה של ג'ורדי והדרקון.
נסיכה יפה, דרקון יורק אש ואביר על סוס לבן, זהו אכן מתכון מנצח ולא רק לסיפורי אגדות, אלא גם לסדרה אחת מוצלחת במיוחד אשר ללא שום ספק מבוססת על ההיסטריה של בתי מלוכה באירופה של ימי הביינים.
אז בואו נתחיל. קודם כל, חשוב שתדעו שסיינט ג'ורג, גורגיוס הקדוש וג'ורדי הקדוש הם אותו אחד ומאמינים שהוא קבור בעיר לוד. אימו ילידת העיר וזו הסיבה שלאחר מות אביו שהיה חייל בצבא הרומי חוזרת האם לעיר הולדתה ומגדלת את הילד על ערכי הנצרות. כאשר הוא מגיע לבגרות הוא מצטרף לצבא הרומי בתחילת המאה ה-4 ובמקביל הקיסר דיוקלטיאנוס פירסם צווים המורים על דיכוי הנוצרים ומאסר של כל מי שאינו מקריב קורבן לאלים הרומיים.
במקום לקחת חלק בזה ג'ורדי התנגד לכך, הצהיר בפומבי שהוא נוצרי ואף ביקר את החלטת הקיסר.
הוא כמובן משלם על כך בחייו ומובא לקבורה בעיר לוד.
המקור לאגדה שאחנו מכירים היום הינו בספר שנקרא "מקראת הזהב" רב מכר מימי הביינים, שזה בעצם מעיין אוסף מעשיות על חיי קדושים.
הדרקון במיתולוגיה הנוצרית מסמל את החטא והכפירה, את הפגניזם. הקדוש ג'ורג'וס, מסמל את הזרוע הלוחמת של האמונה הנוצרית, הורג אותו ומביא לגאולה של הנוצרים המאויימים.
ג'ורדי הקדוש נלחם בדרקון יורק אש הציל את הנסיכה ומהדם של הדרקון נוצר ורד אדום שעד היום מביאים ביום חגו של ג'ורדי הקדוש שנחגג ב-23/4 ,את יכולה לקבל מכל אחד שאת מכירה ורד ולפי גודל הזר שאספת אפשר לדעת כמה את נאהבת, במרוצת השנים התפתח מנהג לתת לגבר ספר. למה דווקא ספר? כי בתאריך הזה נחגג יום הספר הבינלאומי, ככה שביום זה בשנה כל העיר מוצפת בדוכנים של ורדים ודוכנים של ספרים, מבנים ממשלתיים מסויימים נפתחים לציבור ומוזיאונים מסויימים פתוחים בחינם.
בהחלט אחד החגים הכפיים שיש פה!
הראשון במאי
יום העובד הבין לאומי, יום חג לאומי. בברצלונה האנרכיסטית נערכות לא מעט הפגנות שכוללות מעשי ונדליזם. מומלץ לצאת מהעיר ביום זה.
יוני
Primavera Sound
כאשר מתחילים להריח את הקיץ, מתחילים לשמוע מוזיקה. ברצלונה, איך לא, מארחת לא מעט פסטיבלים ואירועים שונים. אני אתמקד בשניים מהחשובים:
1. הפרימוורה סאונד.
2. הסונר (עליו אדבר בהמשך).
כשאני חושבת על מוזיקה אני מיד חושבת על אוכל או יותר נכון על בישול, לכאורה שני דברים שונים ללא שום קשר בניהם, אך עבורי התשוקה לאוכל, לטעמים, אינה שונה מהכמיהה למוזיקה טובה. מוזיקה לוקחת אותנו למקומות הזכרונות מעוררת רגשות כך גם האוכל.
תיכף תבינו למה אני מדברת על אוכל, אבל בואו נחזור לנושא שלנו, הפסטיבל אם כך היום הוא אחד הוותיקים בעיר. המהדורה הראשונה שלו היתה ב2001 ומאז הוא רק גדל וגדל והיום הוא נערך בפארק הפורום, באיזור שכונת דיאגונל מר, מרחק של 15 דקות בערך ממרכז העיר.
פסטיבל זה מביא בכל שנה רשימה מכובדת של מוזיקאים, להקות ויוצרים.
הוא בהחלט אחד הטובים שיש. חוץ ממזג האויר נפלא מוזיקה טובה ישנם עשרות דוכני אוכל נהדרים!
לפרטים נוספים:
https://www.primaverasound.es/?lang=en
Fascua de Granda /Pentecostés
פנטקוסט בעיברית, חג נוצרי שנחגג חמישים ימים לאחר חג הפסחא ומציין את ירידת רוח הקודש על השליחים של ישוע הנצרתי (מתקשר לחג השבועות ביהדות) אירוע שעל פי המסורת התקיים בחדר הסעודה האחרונה, שם חיכו השליחים והתלמידים (120 במספר, 10 פעמים 12) להגשמת הנבואה, שאכן התגשמה. ישו שלח את רוח הקודש שירדה בצורת לשונות אש ובכך ייסד את הכנסייה, הרגע שבו שליחיו מתחילים להפיץ את תורתו, הפנטקוסט מסיים את חג הפסחא.
פנטקוסט ביוונית = החמישים במספר, דיי מקביל לספירת העומר אצלנו.
איך הם חוגגים? ארוחה משפחתית, כמובן.
* התאריך של החג הזה משתנה מידי שנה.
אירוע ופסטיבל בפני עצמו – סאנט ז'ואן

LA NIT DE SANT JUAN – LA BERBENA 23-24/6 /פסטיבל חגיגות הקיץ.
הלילה של סאנט זו'אן הוא אחד החגים הרועשים שיש פה, כבר ציינתי שמי שבא "להרים" לא צריך לישון? אז תשכחו מלישון במיוחד אם המלון שלכם בקרבת הים.
בפסטיבל סנט ז'ואן או כפי שמכנים אותו כאן "לה ברבנה" La vervena – "הלילה שלפני", הוא חג בו חוגגים את היום הארוך ביותר של השנה והלילה הקצר ביותר (נקודת היפוך הקיץ, ה-solstice). הוא נקרא על שם יוחנן המטביל, המורה הרוחני של ישוע והמטביל שלו, ומתקיים בערב ה-23 ליוני. יום למחרת זהו יום חג ציבורי.
בחג זה נוהגים המקומיים ללכת לים לשתות קאווה, לאכול את העוגה המסורתית שנקראת "la coca de sant Joan", להבעיר מדורות ולזרוק נפצים. גם אם אתם בברצלונה הרבה לפני החג או הרבה אחריו חג זה יש סיכוי גדול מאוד שתשמעו את קולות הנפצים.
בגלל היותו חג פאגני במקור עד היום מתקיימים מנהגים פאגניים מסויימים כמו: הבערת מדורות, ריקודים מסביב לעץ (צפון אירופה), השלכת נפצים וכו'.
חג זה נחגג בכל ספרד, ככה שאין לכם לאין לברוח. סנט חואן הוא חג המוני לכן אם אתם אנשים שאינכם אוהבים צפיפות לא הייתי ממליצה להגיע לאיזור של הים, אך אם אתם מאלו שלא ממש איכפת להם ורוצים להתחכך בתרבות המקומית, זו הזדמנות נהדרת.
המסיבה הכי גדולה נערכת בחוף הים של שכונת ברצלונטה, רבבות של אנשים החל מהשעה שמונה יורדים לכיוון חוף הים עם אוכל ואלכוהול על מנת לתפוס מקום טוב ובברים ובמועדונים יחגגו במסיבות עד אור הבוקר.
לא מעט אנשים שאלו אותי איך יכול להיות שהם חוגגים את היום הכי ארוך בשנה כי הרי היום הכי ארוך בשנה הוא ה-21 ליוני. אכן כן אתם לא טועים וגם הם לא. איך יכול להיות? יש לה זה הסבר פשוט, היום אנחנו סופרים לפי לוח השנה הגיאורגיאני שהונהג במאה ה-16, לפניו הונהג לוח השנה היוליאני.
וכמי שנולדה ביום הכי ארוך בשנה, זו סיבה למסיבה "למשוך" את מסיבות יום ההולדת. אמרתי כבר שמנהגים טובים יש לאמץ?
עוד אירועים הנחגגים באותו חודש:
Música en los Parques
בכל שנה בחודשי הקיץ העליזים תוכלו להנות מהאירוע שאותו מארגנת העירייה ונקרא "מוזיקה בפארקים". 44 קונצרטים שונים אשר יתקיימו ב-34 פארקים שונים וירוקים והכל בחינם. מתאים לנו נכון? ברור! כי מי אוהב לשלם כשאפשר לוותר.
שילוב מ ו ש ל ם בין טבע ומוזיקה.
המוזיקה שתשמעו היא בעיקר ג'אז ומוסיקה קלאסית.
בנקודה זו ארצה לספר לכם על אירוע אשר מתקיים כל שנה ב21 ליוני (היום הכי ארוך בשנה) ממש ליד מלון W הידוע, מגיעים החברה של הפילרמונית של ברצלונה לקונצרט בחינם לכבוד יום המוזיקה אשר נחגג באותו יום.
אז המלצה של מקומית – קנו בקבוק יין לבן ולכו אל הים, כי אין דרך טובה יותר לחגוג את בואו של הקיץ.
למידע נוסף:
https://www.barcelona.cat/en/what-to-do-in-bcn/parks-and-gardens/music-in-the-parks
למידע נוסף על האירוע של הפילרמונית:
https://www.auditori.cat/es/concierto-playa-2019
איועים בברצלונה – יולי
Sonar – פסטיבל הסונאר
אחד הפסטיבלים אשר מוקדשים למוזיקה מתקדמת, אומנות ומולטימדיה.
מדובר בהזדמנות נפלאה להתרשם מכל החידושים האחרונים בתחום המוזיקה האלקטרונית ולראות את מיטב הכשרונות אשר מרחיבים את גבולות ההבעה והיצירה המוזיקאלית ומגדירים אותם מחדש.
לא רק שתוכלו לשמוע את מיטב המתקלטים והיוצרים בלייב, אלה תוכלו להנות ממייצגיי אומנות חזותית, מייצגיי אור, לייזר ומולטימדיה.
אירוע שאורך 3 ימים, בהם מגיעים לעיר אלפי אוהבי מוזיקה, על מנת להשתתף באירוע שאין בו יומרנות אף לא טרחנות. עבורי הוא מסמל את תחילת הקיץ המתוק.
הפסטיבל בדרך כלל נערך ביוני, אך השנה (2019) באופן יוצא דופן, הוא מתקיים בחודש יולי.
הפסטיבל מתחלק לשניים: "סונר יום" ו"סונר לילה".
בנוסף, נערכות מסיבות שנקראות "אוף סונאר" כפי שהן מכונות בשמן הרשמי ומתקיימות בנפרד מהפסטיבל וכך גם התשלום אליהן. רק קחו בחשבון שהכרטיסים אליהן סולד אאוט עוד הרבה לפני שנחתתם בכלל בברצלונה ורבות מהן נערכות אחרי שהפסטיבל נגמר.
אז מה הסוד של ה"סונאר"? לא 24 השנים שבהן הוא קיים וגם לא העובדה שהוא מהוקצע ויעיל וזה לא רק הליין אפ המרהיב שיגרום לכם חושך בעיניים כל השנה, אלא סך כל חלקיו של האירוע.
אין יומרנות, אין גאוותנות ואין טרחנות – יש רק לונה פארק אחד ענקי.
לגבי המחיר – סביר ביותר לעומת פסטיבלים אחרים.
אך מה שהפתיע אותי יותר מהכל זה האירגון המרשים!
*לא פעם הפסטיבל משנה מיקום ,כדאי להתעדכן באתר שלהם.
אוגוסט

Asunción de María – חג עליית מרים
15/8
חג עלייתה של מריה השמיימה במערב הלטיני, או חג תרדמתה מריה במזרח האורתודוכסי,
הוא חג המסמל את סיום מחזור חייה הארציים של אם האלוהים וזכייתה בחיי נצח לצד בנה .
החג סוגר מחזור שמתחיל שוב ב 8
בספטמבר – חג לידתה של מריה, כי ככה זה בעולם הפאגני קודם מציינים את המוות שמביא ללידה מחדש.
בין שני החגים בדרך כלל נוהגים לזרוע חיטה כסמל לצמיחה מחדש.
החג הנחגג בקיץ ב 15 באוגוסט הוא מעיין תוספת לכל אותם פסטיבלים הנחגגים בקיץ, שמקורם כמובן פגאני. מקורותיו פגאניים בחגיגות שיסד אוגוסטוס Feriae Augusti בשנת 18 לפנה"ס כתוסף לפסטיבלים הרומיים שנחוגו באותו החודש ונועד, מלבד הפן התעמולתי , לחבר בין חגי אוגוסט השונים כדי ליצור רצף ארוך של ימי שבתון ומנוחה שנקראו אוגוסטלי Augustali. גם כיום החג יוצר גשר וסוף שבוע ארוך בתוך חודש בכל רחבי אירופה נערכים פסטיבלים ססגוניים, ירידים, מופעים, תהלוכות תחרויות, ריקודים ועוד ועוד.
בספרד הקאטולית, מציינים כמובן את החג, במדריד מהמאה ה 18 התווסף הפסטיבל לכבודה של הבתולה של היונה ממדריד La Virgen – de la Paloma de Madrid שמתחיל בתחילת אוגוסט ומגיעה לשיאו ב 15 באוגוסט, במדריד אף נבנתה קפלה עבורה ועבור אלפי הצליינים שמגיעים למקום, שם מוצבת התמונה של מריה פלומה שמעניקה הגנה ומרפא על פי האמונה.
אצלנו בברצלונה נערך פסטיבל מקסים (עליו פוסט בנפרד ביום שני) בשכונת גרסייה מאחר והיא הפטרונית של חלק מהשכונה שהיתה בעבר כפר עצמאי מהעיר ברצלונה.
החגיגות נפתחות ב 15 ויסתיימו שבוע לאחר מכן.
באיטליה חג עלייתה של מריה נקרא – Ferragosto גם האיטלקים ממש כמו הספרדים אוהבים לחבר את החגים עם הסופשבוע וככה ליצור מעיין "רצף" של ימי חופשה. באיטליה זהו חג הכי חשוב שנערך בקיץ ובו נערכים פסטיבלים רבים כמו: הפלאיו של סיאנה, פלאיו די מארה, מדונה דל לה מדיה ועוד ועוד..
בגרמניה הפרוטסטנטית החג פחות מורגש פרט לריכוזים קאטולים כמו בבוואריה ובחבל הסאר, בפולין הקתולית הוא חג חשוב מאוד ונקרא "הנס על הויסטלה" – יום זיכרון לקרב ורשה, בין הבולשביקים לפולנים שהביא לעצמאותה של פולין ומנע את התפשטות הקומוניזם באירופה. טקסי זיכרון נערכים בבתי הקברות לזכר החיילים שנפלו בקרבות. אך המאורע החשוב ביותר הלילה בתחילת אוגוסט, הוא עלייה לרגל של צליינים לאיקונה של מדונה השחורה – יסנה גורה בצ'סטחובה שנחשבת למגינת העם הפולני. גם בצרפת נחגג החג בשלל פסטיבלים שונים ובכנסיות נערכים טקסים מיוחדים, אך העלייה לרגל ללורד שבגבול ספרד – צרפת הוא החשוב מכולם, המקום הפך להיות חשוב אחרי מקרה שהתרחש בפברואר 1858 בו ילדה מהכפר ראתה חיזיון התגלות של הבתולה ומאז נחשב המקום קדוש, ישנם לא מעט סיפורים על הסגולות המים במקום. כך שבכל שנה ב 15 באוגוסט עולים מיליוני אנשים לבתולה של לורד.
ברומניה האורתודוכסית שאימצה כאמור את הלוח היולאני המתוקן מציינים גם את יום הצי הרומני מאחר והיא הקדושה המגינה של המלחים ברומניה החג מציין את המעבר בין הקיץ לסתיו מזה דורות.
אם הגעתם עד פה אתם בוודאי שואלים את עצמכם מדוע כל החגיגות?! למה הם חוגגים את הסתלקותה של אם האלוהים מן העולם? אז זהו שעבורם זהו יום שמח המסמל את איחוד האם עם בנה ולא יום אבל.
ומה בירושלים? מה עם הארצות האורותודוכסיות
אז לפני הכל חשוב שתדעו שהאותודוכסים מתחלקים לשניים אלו ששמרו על לוח הלטורגי שמתבסס על לוח השנה היוליאני (רוסיה, סרביה, ירושלים, גאורגיה ואוקרניה ולכן חג עלייתה של מריה נחגג ב 28 באוגוסט ואלו המתבססים על לוח הליטורגי שמתבסס על לוח השנה היולאני המתוקן (רומניה, פולין, יוון, אלכסנדריה, קפריסין, קונסטנטינופול ובולגריה) חופף לגרגוריאני שעל פיו כולנו מסתמכים היום.
ירושלים נמנת עם הקבוצה הראשונה, ב 28 באוגוסט, בירושלים נערכות תהלוכות של נשים בעיקר הצועדות מכנסיית הקבר ועד לכנסיית קבר מרים בעמק יהושפט שם מאמינים הונחה גופתה של מריה ע"י בנה וזכתה לחיי נצח, במקום ישנה כנסייה שנבנתה ע"י המלכה הצליינית – מליסנדה, בשונה זוהי תהלוכה שהיא מעיין "לוויה" האיקונה מלווה נרות פרחים.
יום חג ציבורי בכל ספרד.
ביום זה נפגשות המשפחות ואוכלות יחד.
החנויות סגורות, אך מוזיאונים ואטרקציות פתוחים.
Fiesta mayor de gracia – החגיגות של גרסייה
15-21/8
"קטלוניה היא לא ספרד וגרסייה היא לא ברצלונה".
אני חושבת שהמשפט הזה מסכם את הכל.
זוהי שכונה אנרכיסטית במהותה אשר משמרת את המסורת הקטאלנית באדיקות יוצאת דופן (השפה, המנהגים, המגדלים האנושיים וכל השאר).
חשוב לציין שלכל שכונה בעיר ברצלונה יש את ה"fiesta mayor", פסטיבל שכונתי, אך הפסטיבל של גרסייה הוא ללא שום ספק הכי צבעוני שיש, הכי גדול שיש והכי מפורסם שיש.
הוא מתקיים כבר יותר מ-200 שנה, כשאר המטרה העיקרית היא לחזק את הקשר של תושבי השכונה לשכונה, דרך פעילויות מגוונות (יותר מ-300) והכנת הקישוטים לרחוב. בכל שנה מתאספים להם תושבי השכונה ומכינים במו ידיהם את המייצגים הגרנדיוזים שייקשטו את הרחוב שלהם לחגיגות. המטרה היא כמובן לנצח בתחרות הרחוב הכי יפה. ככה שבשבוע זה השכונה היאפית יש לומר אשר כיכרותיה מעידות על אופייה המיוחד, מכוסה כולה במייצגים מרהיבים.
כמו כל פסטיבל בספרד, גם זה של גרסייה התחיל עבור התושבים ,אך היום הפסטיבל של גרסייה מושך אליו יותר ממליון וחצי מבקרים. כן כן מה שאתם שומעים, לכן אני ממליצה לכם אם אתם יכולים לא להגיע ביומיים הראשונים של הפסטיבל.
אך שכונת גרסייה כפי שציינתי היא שכונה אנרכיסטית וחוץ מאלפי ברים, חנויות מקסימות ולא מעט כיכרות יש גם לא מעט כתובות גראפיטי מחאתיות למדי על קירות השכונה כמו הכיתוב A.T.A.B שאומר כל התיירים הם ממזרים. (על משקל .A.C.A.B כל השוטרים הם ממזרים, כיתוב גרפיטי ידוע).
אז איך יכול להיות שתושבי השכונה עם דעות כאלה וזהות קאטלנית מובהקת מושכת אליה אלפי תיירים? האם מדובר בפיצול אישיות? לא נראה לי. נראה לי יותר קשור לעובדה שבכל יום באותו שבוע, החל מהשעה שמונה בערב ועד אמצע הלילה ישנן הופעות (בחינם) ודוכנים המוכרים בירה ביורו אחד.
אז לסיכום חברים, זה ה מ ק ו ם לחוות את העיר ברצלונה.
איך מגיעים: במטרו
M: L3 -Fontana או L4 – Joanic
במהלך חודש אוגוסט תוכלו להנות משני ארועים האחד הוא DGTL והשני הוא פסטיבל MASIMAS.
נתחיל עם החשוב יותר:
DGTL
Park del forum
23-24/8
הספרדים ידועים באהבתם למוזיקה האלקטרונית, אך באירוע זה רוב האוכלוסייה בפסטיבל מורכבת דווקא מתיירים – אוגוסט הוא החודש הזה בשנה שכמות המבקרים בעיר הופכת לבלתי נסבלת והמקומיים מעדיפים לברוח הכי רחוק שאפשר. נו, מה אגיד לכם שוב תכננו לספרדים חתיכת מסיבה ואז הם נזכרו שהם מוזמנים למקום אחר… אני יודעת מה אתם אומרים עכשיו "צרות של עשירים" ואתם לא טועים אבל מה זה אכפת של-DGTL ברצלונה מגיע ברובו קהל בינלאומי שנמצא בחופשה, זהו אחד הפסטיבלים היותר חשובים וגם הוא מתפאר בליינאפ מטורף של דייג'ים ומביא אליו את מיטב השמות בסצנה האלקטרונית, לתוך יומיים עמוסים בביטים שנכנסים ישר לבטן.
https://bcn.dgtl.nl/en/?skip_portal=1
MASIMAS
פסטיבל שנערך כל חודש אוגוסט. היוזמים של הפרוייקט רצו להכניס קצת עניין לחודש אוגוסט ולספק לאלו שכן נשארים בעיר אירועים מוזיקלים. זהו פרוייקט שנולד ב-2003 ומאז הוא שם דבר בעיר.
פסטיבל זה מפגיש אומנים בעלי שם עולמי ואמנים צעירים ופחות מוכרים על במה אחת, אשר יופיעו במועדונים ואולמות ידועים יותר או פחות וינגנו ממוזיקת פלמנקו ועד ג'אז,דרך פאנק, אלקטרוני, סול ומה לא.
כדאי מאוד להתעדכן באתר שלהם:
https://www.masimas.com/en/masimas-festival/programming
אירועים וחגים בברצלונה בספטמבר
LA DIADA
11/9
"לה דיאדה" יום חג ציבורי בכל קטלוניה, זהו יום שהעיר מתמלאה בעשרות אלפים ובשנים האחרונות מגיעים כמה מיליונים, על מנת להפגין למען היפרדותה של קאטלוניה מספרד והפיכתה לרפובליקה.
למה דווקא ב-11 בספטמבר? כי ב-11 בספטמבר 1714 מסתיים המצור על העיר ברצלונה ומלחמת הירושה הספרדית.
הקטאלנים במלחמה הזו תמכו בצד האוסטרי ועל כך הם שילמו ביוקר – העיר ברצלונה נופלת לידי הבורבונים בראשותו של פליפה ה-5.
ניצחון זה הביא לביטול כל הזכויות והרשויות הקאטלניות והשפה הקאטלנית כשפה רשמית (זו הסיבה שאומרים לא פעם שפרנקו הוא ממשיך דרכו של פליפה ה-5) וכך מאבדת קאטלוניה את עצמאותה והופכת לגרורה כבושה של ספרד.
יום זה הוכרז כיום חג לאומי בקאטלוניה ע"י הפרלמנט ב-1980 רק לאחר מותו של הדיקטטור פרנקו ולאחר שיקום המוסדות.
הווצרות הבדלנות הקאטלנית החלה במאה ה-18, אחרי שקאטלוניה נדחקת לפינה מבחינה פוליטית, לכן פונה לפיתוח כלכלי (פרקטים כבר אמרתי,נכון?) וכאן כאן חברים נולדת קטלוניה העשירה והבדלנית.
בעקבות האירועים הפוליטים האחרונים ומשאל העם הלא חוקי שנערך פה ב-1 באוקטובר 2017, אירועי ה-11 בספטמבר זו הזדמויות מצויינת להביא לתודעה העולמית את הקונפליקט הקאטלני-ספרדי וכמובן להפגין נגד הממשל המרכזי במדריד והדיכוי שלו על פיהם.
אלפי אוטובוסים מציפים את העיר ומביאים לכאן כל שנה את המפגינים, אשר יאחזו בדגל קאטלוניה ביד אחת וכוס בירה ביד שנייה (נו איך אפשר שלא להתאהב, גם מחאה צריכה להעשות ברוח טובה).
*מבנים מיוחדים נפתחים לציבור, כמו הפרלמנט הקאטלני ובניין נשיא קאטלוניה בפלזה סנט ג'ואמה.
La Merce – חגיגות המרסה
24/9
"לה מרסה", בתולת הרחמים והחסד, אפשר לקרוא לה מרסלה או מרסדס, היא הקדושה המגנה של העיר ברצלונה.
בסוף השבוע של ה-24 לספטמבר בעיר ברצלונה נערכות החגיגות לכבוד בתולת החסד ורחמים של העיר ונראה כאילו כל העיר משתתפת בחגיגות.
אז לפני החגיגות, בואו נבין מי זו מרסדס. לא, זו לא מכונית היוקרה הגרמנית, אלה מרסדס שלנו הים תיכונית, הפטרונית של העיר.
נו ובטח כבר הבנתם כדרכנו, שיש פה עוד סיפור אגדה ואכן לא טעיתם.
אז האגדה מספרת שבשנת 1218 התגלתה הבתולה לכומר בשם Nolasco ולא רק לו, אלא גם התגלתה למלך הידוע חיימה ה-1 וקראה להם להקים מסדר לכבודה, על מנת להילחם בשודדי הים הברברים.
במאות ה-12 וה-13 קאטלוניה בשיא שלה "תור הזהב" היא שולטת על דרכי מסחר ומתעשרת מגביית מיסיי מעבר ונמל, לכן נתקלו באופן טבעי בשודדי ים שחמדו את הסחורות שהובילו אוניות הצי הסוחר. בשובם מן המסע היו נערכים בעיר תהלוכות בהן היו מודים המקומיים לבתולתם על העובדה שהחזירה את יקירהם הביתה שלמים ובריאים וזה בעצם המקור לחגיגות שנערכות היום.
זהו האירוע החשוב ביותר בלוח החגים של ברצלונה ושל חבל קאטלוניה (זוכרים, יש לנו 3 סוגים של חגים), החגיגות מתחילות במיסה גדולה בשבת בבוקר ברחבה של כנסיית הבתולה שנמצאת בסמוך לנמל, לאחר מכן יוצאים "הענקים" של העיר רק שהפעם הם עושים תהלוכה כאשר רבבות מלווים אותם.
את הענקים מלוות חיות מיתולוגיות כמו דרקונים יורקי אש.
אחת התחנות בתהלוכה היא כיכר העירייה שם יפגשו ב-CASTELLERAS, המגדלים האנושיים. בניית מגדלי אדם הינה מסורת עתיקה בקטאלוניה שקיימת יותר מ-200 שנה ומקורה בכפרים של קטאלוניה, הם אלו אשר יכריזו רישמית על פתיחת החגיגות בכיכר העירייה.
אך לא תמיד היה כך… בתקופת הדיקטטורה החגיגות צומצמו למיסה ותהלוכה צנועה.
היום לצד החגיגות הדתיות עורכת העירייה שלל פעיליות תרבות ובידור לכל הגילאים והעיר מוצפת באנשים שמגיעים אליה מכל רחבי המדינה ומחוצה לה. אל תחששו זה עושה את זה להרבה יותר כיף הרי גם ככה אחרי כמה דרינקים כולם מדברים אותה שפה.
בכיכר קאטלוניה יש הופעות של אומנים מוכרים, ברחבת הקטדרלה ישנן הופעות של אומני פלמנקו ידועים. כמו כן, נערכות הופעות של בתי ספר למשחק, הרכבי ג'אז ורוק, שמי החוף בוערים מזיקוקים ואיזור הנמל מלא בדוכנים אשר מוכרים יין ונקניקים מהאזוריי הכפרים ונראה שכולם בברים או שותים ואוכלים או אוכלים ושותים, כאילו מנסים להשלים אינפורמציה, שיחות ברומו של עולם ממש והכל זה בסה"כ תירוץ לכוסות הבירה שרק מתחלפות, באמת קצת יבש לנו בגרון, לא? אז יאללה, לחיים! סלוט! צ'יירס!
לסיכום, ברצלונה תמיד "שווה" ביקור, אך ביום הולדת של מרצ'י הכי שווה לבוא.
לפרטים נוספים:
https://www.barcelona.cat/lamerce/en
אירועים בברצלונה באוקטובר
EL DÍA DE LA HISPANIDAD /EL DÍADE KAS FUERSAS ARMADAS /FIESTA NACIONAL – היום הלאומי של ספרד
12/10 – יום חג לאומי
לפני שאספר לכם על החג הזה, שדרך אגב לא כל כל מורגש בעיר ברצלונה (שימו לו איך קוראים לו), אני רוצה לספר לכם מה זה "hacer puente" – לעשות גשר, הספרדי בכל הזדמנות ינסה לחבר חג עם הסופ"ש ולהאריך את הסוף שבוע כמה שרק שאפשר. "גשר" לדוגמא עושים בחג הזה ובחג עלית מרים שנחגג ב-15 לאוגוסט.
בקיצור, נחזור לעיניינו החג הזה שיגע אותי בהתחלה, כי לא הבנתי מה נסגר עם כל האלף שמות שיש לו ואז הבנתי שקודם כל קראו ליום הזה (לפני פרנקו) EL DIA DE LA HISPANIDAD. יום זה ציין את הקולוניזם הספרדי (עוד דבר הזוי, כי הקולוניזם הספרדי היה הכל חוץ מכיף) ואת הגעתו של קולומבוס ליבשת אמריקה. ב-1981 (אחרי פרנקו) נקרא יום הלאומי של ספרד FIESTA NACIONAL כי הם הבינו שיח"צ טוב עושים אחרת ומאותה שנה בחג זה במדריד נערך מצעד צבאי במעמד המלך וראש הממשלה ומאחר שזו היום הלאומי של ספרד אז בברצלונה הוא מן הסתם פחות מורגש. אף על פי שזהו יום חג לאומי לחנויות יש אישור לפתוח (יש לינק שימושי מאוד בסוף הפוסט.)
פסטיבל הגאז'
פסטיבל ותיק טוב וישן מסוף אוקטובר עד סוף דצמבר, מארח אומנים במיטב האולמות של ברצלונה, כמו ארמון המוזיקה, הליסאו אולם האופרה ובתיאטראות מוכרים.
אני באופן אישי מאוד אוהבת אותו.
לפרטים נוספים:
https://www.theproject.es/en/f-139/51-VOLL-DAMM-FESTIVAL-INTERNACIONAL-DE-JAZZ-DE-BARCELONA..
מה קורה בנובמבר בברצלונה?

Todoa Los Santos – ליל כל הקדושים
31-1/11
איך שאני אוהבת את החג הזה ולא בגלל התחפושות, אלא שבמהלך החג מוכרים בקונדטוריות את ה"פנאייטס" עוגיות האלוהיות (עבורי) עשויות שקדים טחונים ומצופות צנוברים.
גם לחג זה יש עבר פאגני (רומי-קלטי) – הוא יום שבו רוחות המתים שבות לעולם החיים והם כתגובה היו מתחפשים לשדים ורוחות על מנת לבלבל אותן.
הנצרות כמובן אימצה את החג והיום הוא מסמל את כל מי שמת למענה.
חוץ משאר המנהגים הידועים בחג, כמו לדוגמא הילדים שמבקשים trick or treat או המסיבות בהן כולם מתחפשים ברוח החג נוהגים ללכת גם לבתי הקברות להניח פרחים.
ה-1 לנובמבר הוא יום חג בכל ספרד.